Učimo kroz igru i zabavu!

Pravilan i lep usmeni govor važan je za svakog, bez obzira kojim se poslom bavi. Razvoj govora i savladavanje izgovora svih glasova odvija se u predškolskom uzrastu kao i većina veština koje savladavamo u životu. Zato je veoma važno kako za roditelje tako i za stručna lica, vaspitače i logopede da se nepravilnosti otkriju na vreme i da se krene sa ispravljanjem nepravilnog izgovora čim pre.
Razlozi zašto, prema poslednjim istraživanjima, sve više dece imaju neki od govornih poremećaja su razni: od organskih prepreka, zubića koji još nisu izrasli pa prave probleme pri izgovoru, ili danas sve učestalije, da dete provodi previše vremena pred televizorom ili roditelji tepaju deci, pa ona nemaju jasne i dobre primere iz okoline itd. U svakom slučaju dete bi trebalo do navršene pete godine da usvoji sve glasove i da ih izgovara pravilno. Što se duže glasovi izgovaraju nepravilno biće teže da se greške isprave.

Važnost ovog problema uvidela sam i ličnim iskustvom, kada je moj sin bio predškolskog uzrasta i nepravilno izgovarao slova S , C, Z, Tada sam shvatila koliko je teško da se taj problem ili nepravilnost u izgovoru reši. Kod logopeda smo krenuli na vreme jer sam, kao pedagog po struci, na vreme uočila problem koji moj sin ima i bila svesna značaja ispravljanja nepravilnog izgovora glasova u optimalnom vremenu. Posete logopedu su bile jednom nedeljno i glasovi koje je pogrešno izgovarao ispravljali su se polako i sporo. Mom sinu je sve to bilo veoma naporno i dosadno, odbijao je i borba je bila svakodnevna. Tada sam shvatila koliko je velika uloga roditelja u rešavanju ovog problema – da bude uporan, strpljiv i izdvoji mnogo vremena. Nas dvoje smo vežbali svako veče i izgovarali sve one reči koje nam je logoped zadavao. Ispravljala sam izgovor svog sina u svakoj prilici tako da smo za nepunih osam do devet meseci ispravili sve glasove. Ponavljam, bila sam jako uporna i posvećena – bez obzira koliko je vremena bilo potrebno, i koliko maramica potrošenona „isprskane“ reči. Koliko god to bilo simpatično, važno je ne smejati se detetu (možda najteži deo). Tada sam uvidela da nemam materijal koji bi mi pomogao da on lakše vežba i da mu ovaj mukotrpan posao bar malo ulepšam nekom vežbankicom adekvatnom za izgovor, a ujedno veselom i lepom. Dugo sam tražila format i način na koji bi to prezentovala da bude zanimljivo detetu i da roditelju olakša ovaj proces.

Tako su nastale LOGOPEDSKE VEŽBE u izdanju ENCO BOOK-a, koje sam zamislila tako da budu u obliku kviz knjige kao i većina izdanja iz serije „Putovanje kroz znanje“, po kojima je ENCO BOOK poznat. Format ove vežbanke je praktičan pa roditelji mogu da je nose svuda sa sobom. Logopedske vežbe imaju svoju kutiju u kojoj se knjiga čuva, što daje dodatnu vrednost, jer dete voli da knjigu vrati u kutiju i stavi u na mesto svoju sobu. Vežbanka je naravno nastala u saradnji sa logopedima i defektolozima koji su nam sugerisali kako treba da se postave zadaci, koje sve vežbe treba da budu zastupljene. Vežbanka obuhvata sve glasove- slova koja možemo nazvati „problematičnim“: S, Z, C, Đ, Č, Dž, Š ,L, R ili Lj. Obiluje lepim i zanimljivim crtežima pojmova koji započinju pomenutim slovima, ali takođe i napisanim rečima u kojima se ta slova pojavljuju.

Dete tako, lako uz igru, prepoznaje nacrtane predmete, imenuje ih, povezuje reč i crtež, izgovara pravilno glasove uz pomoć roditelja i vežba. Vežbanka je namenjena i roditeljima, da bi im pomogla da lako uz igru uvežbavaju izgovor problematičnih glasova koje dete teže usvaja. Sa svojim detetom mogu da vežbaju kod kuće ili dok putuju, čekaju red kod lekara, u poseti kod bake i sl. Važno je da se što više vežba i što pre savlada pravilan izgovor svih glasova.

U uputstvu LOGOPEDSKIH VEŽBI ISTAKNUTO JE da ova vežbanka svakako nije zamena za poset logopedu koji treba dijagnostikovati problem i odrediti način vežbanja. Vežbanka može da bude korisna roditeljima kao gotov materijal sa jednostavnim vežbicama koje su pomoć u uvežbavanju izgovora „problematičnih“ glasova kod deteta i dodatak radu deteta sa logopedom. Pored vežbica za pravilan izgovor, u ovoj vežbanci mogu da se pronađu i vežbe za jačanje govornog aparata koje će mnogo pomoći u ovom procesu.

Na primer, kako da pravilno nameste usta za izgovor svakog slova i da to vežbaju. Zatim vežbe duvanja u sveću, pomeranje ping pong loptice duvanjem u slamčicu, vežba sa lizalicom ili sladoledom, igra držanja bombona na vrhu jezika, duvanje balona od sapunice, vežbe sa jezikom itd. Na kraju „Logopedskih vežbi“ nalazi se tabela sa datumima u koje roditelj upisuje broj pravilno izgovorenih reči i prati kako dete napreduje. Pošto su „Logopedske vežbe“ orijentisane na čitanje i izgovor u izdanju Enco book izašla je još jedna vežbanka usmerena na pisanje i bojenje „problematičnih „ glasova.

Njen naziv je PIŠI, BOJI I SLOVA IZGOVORI i sa LOGOPEDSKIM VEŽBAMA u kompletu zatvara celinu čitanja i pisanja problematičnih slova. Koncipirala sam je tako da ta ista slova i problematične glasove dete sada usvaja i vežba pišući, bojeći i rešavajući razne zadatke. Treba napomenuti da se time istovremeno razvija i fina grafomotorika prstiju koja je veoma važna za polazak u školu. Dete uči kako se pravilno drži olovka, uči da prepoznaje i imenuje boje, boji, rešava zadateke vezane za problematične glasove, vežba i igra se. Primetili ste da je reč VEŽBA mnogo puta ponavljana u ovom tekstu i to nije slučajno, jer za sve što radimo i postižemo u životu potrebna je vežba, kako kod nas odraslih tako i kod dece pa tako i za pravilan izgovor.

PRAVILAN I LEP USMENI GOVOR DETETA DEO JE NJEGOVE SIGURNOSTI I PREDUSLOV ZA BROJNE USPEHE U ŽIVOTU.

Slične

Novosti