UNICEF poziva roditelje na događaj u IMMO OUTLET CENTRU

I ovog meseca stručnjaci daju savete o pozitivnom roditeljstvu

 

U nedelju, 28. jula na štandu UNICEF-a u Immo centru, u periodu od 12h do 15h, posetioci će moći da razgovaraju sa Jelenom Radovanović, dipl. psihološkinjom i sistemskom porodičnom terapeutkinjom o Pozitivnom roditeljstvu i postave pitanja o zdravlju deteta, ishrani, razvoju, problemima u školi ili digitalnom okruženju. Predsavnici UNICEF-a će posetiocima Immo centra deliti brošure “Deca i internet” i “Preporuke za roditelje”.

 

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete.  Deci, pogotovo onoj najmlađoj, roditelji predstavljaju najvažnije osobe u njihovom životu od prvih dana, jer oni omogućavaju pružanje osnovnih sastojaka važnih za rani razvoj mozga – ishranu, stimulaciju, zaštitu, interakciju, igru… To su osobe koje najviše utiču na oblikovanje karaktera, interesovanja, sistema vrednosti i navika kod deteta.  Kroz unapređenje roditeljstva, direktno utičemo na dobrobit dece, kao i na stvaranje odgovornih, saosećajnih i posvećenih ljudi u budućnosti.

 

Roditelji su danas suočeni sa različitim izazovima – od onih koji su tu oduvek, do izazova modernog doba i posledica promene vrednosnog sistema, ubrzanog razvoja digitalnih tehnologija, kao i posledica kriza i neizvesnosti.  Tradicionalni oblici podrške roditeljima, odnosno učenje od starijih generacija su vrlo važna, ali danas nisu dovoljna i ne mogu biti jedina podršku roditeljstvu u Srbiji, jer za nove izazove su često potrebni i novi odgovori. 

 

Mesec roditeljstva obeležen je u svetu i u Srbiji u junu, a UNICEF nastavlja da pruža podršku roditeljima i u julu, organizacijom događaja koji su usmereni na razgovor o pitanjima koja muče današnje roditelje u Srbiji. Svaki dan u roditeljstvu otvara nova pitanja, a važnost razgovora sa stručnjacima i razmena iskustva sa drugim roditeljima mogu da budu od ključnog značaja na kreiranje zdravih navika u roditeljstvu koje deci daje priliku da rastu i razvijaju se i ostvare svoje potencijale.

 

Jelena Radovanović poseduje dugogodišnje iskustvo u radu sa decom i mladima na prevazilaženju izazova sa kojima se suočavaju u svom odrastanju, kao i sa njihovim roditeljima, kako da bolje razumeju potrebe dece i kako da adekvatno na njih odgovore.

Samo neke od poteškoća sa kojima se porodice suočavaju u Srbiji:

•           Perinatalni mortalitet od 7,8 na 1000 porođaja u Srbiji je još uvek mnogo veći u poređenju sa prosečnom stopom od 4,9 u 25 zemalja Evropske unije.

•             19% dece iz opšte populacije nije u potpunosti vakcinisano na vreme, dok isto važi za 56% dece iz romskih naselja.

•             Samo 13% dece je isključivo dojeno do 6 meseci starosti.

•             tek 37% očeva redovno učestvuje u aktivnostima učenja sa svojom decom od 3-5 godina.

Slične

Novosti